'Walvis is verdwaald'

Ontroerend verhaal over de mens en de natuur. ​Een hedendaags, surrealistisch sprookje over een kat die een walvis redt.

​Het verhaal is als een lang gedicht en wordt gepresenteerd als een eigentijdse en kunstzinnige kamishibai' met prachtig textiele 3D- prenten, figuren en manipulaties. De vormgeving van Ann Vander Roost laat de poëzie van het verhaal volledig tot haar recht komen.

De prenten zijn groot zodat er een talrijk publiek kan meekijken.

(Kamishibai betekent ‘papieren theater’. Het is een Japanse verteltechniek (stamt uit de 12 de eeuw) , waarbij een verhaal verteld wordt door prenten in en uit een vertelkastje te schuiven.)

 

walvis is verdwaald puurlain 2020 web.jp

​Plompverloren ligt walvis op een rots.

Ver weg, diep in het woud.

Met een stem, zo dun als papier, snippert ze:

'Ik weet echt niet meer hoe ik bij de zee kom!

Ik ben verdwaald!'

Grislune, een wilde kat die dit hoort, legt haar staart over de walvissenbuik, en terwijl ze de walvis streelt, zegt ze: 

'Ik ga jou helpen!'

​duur: 20 minuten

max: 10 keer per dag op dezelfde locatie

ook als rondrijdende voorstelling op verschillende plaatsen op 1 dag

doelpubliek: + 5 jaar en de hele familie

ook in een Franse of tweetalige versie beschikbaar


 

illustraties, poppen en decor: Ann Vander Roost

(formaat decor/illustraties grote kast is 82/55cm)

Tekst: Peter Lein

 

REFERENTIE:

vanwege de organisatoren:

“Het einde van de zomervakantie roept om een ‘kadootje’ en kijk, Walvis komt op de bakfiets naar je toe. We lanceerden een oproep: wijken konden zich aanmelden als gastwijk voor dit mobiele pareltje. Ze dienden zelf min. 10 gezinnen uit de wijk/straat te mobiliseren, te enthousiasmeren. Ook even meedenken over een slechtweerplan.

Een dag later zat het weekend al vol geboekt en dienden we zelfs wijken teleur te stellen…. De fietsroute werd uitgestippeld, de wijken ontvingen een laatste afsprakenmail met ook dag en tijdstip.

Het werd een prachtig weekend: telkens weer een speelplekje uitkiezen en opbouwen. De buren kwamen toe, ieder bracht zijn/haar eigen stoel/zitkussen/deken mee. Stipt begon  Peter aan zijn verhaal, hem ingefluisterd door een steen. Wauw, wat een rasverteller.  Wat een geschenk! Een theatraal kleinood. Groots in zijn eenvoud en puurheid. Dankjewel Peter. “

CC Westrand, Dilbeek, team Kind

En ook nog een recensie van 1 van de aanwezige toeschouwers:

"Laagje per laagje komt letterlijk het verhaal tot leven. Tempo genoeg voor jong en oud, zijn enthousiasme aanstekelijk, de stem en toon warm. Een lief verhaal over zorgen voor en laten zijn. De hint naar het waargebeurde, de nieuwsgierigheid naar het volgende plaatje en de creatieve fantasie maken van de bakfiets dat je n halfuurtje helemaal je to do lijstje vergeet. "

>Ecologisch straattheater!<


 

Voor aanvragen  tot 70 km van Horebeke (B) gebruiken we als transportmiddel een elektrische bakfiets.

 

Voor boekingen verder van huis bekijken we of de fiets haalbaar is, of gebruiken we onze auto op aardgas ...

Indien mogelijk organiseren we samen een meerdaagse (fiets-)tournee... dit i.s.w.m. meerdere culturele partners/wijken/ festivals.

De foto's hierboven (Brugge 'cultuurvolle zondag')

zijn van Ward Rombaut (jeugddienst Brugge)

inspiratie voor 'walvis' puurlain 2019-2

>Weetje<

'Walvis is verdwaald' werd geschreven tijdens en na een trektocht, na het vinden van een steen, in de vorm van een walvis.  (Zie foto boven © Zahre Lein)

(oktober 2019, Refuge d'Art, Andy Goldsworthy, ferme Belon, nabij Digne-les-Bains, Provence.)

walvis is verdwaald poppen puurlain 2020